Ieder orgaan en hormoon heeft zowel een dag en een nachtritme als een ritme tussen de seizoenen. In het verre oosten bestaat deze wijsheid al heel lang. Op voedingsgebied was er vroeger ook een belangrijk ritme. In de zomer was er overvloed en in de winter schaarste. In de zomer legde we een laagje vet aan, wat als isolatie en brandstof voor de winter diende. Ons opgebouwde vetlaagje van de zomer werd als reserve gebruikt en verdween hierdoor. Tegenwoordig blijven we allemaal in de zomerstand staan. Fruit en groente die we normaaal in de zomer eten, eten we nu in de winter en anders om ook. Die aardbei in de winter de boerenkool in de zomer. Dit is ook niet zo verwonderlijk, omdat het tegenwoordig het hele jaar door in de supermarkt ligt. Bij niemand gaat schijnbaar het lampje branden of dit wel klopt en waar het dan vandaan komt. Het is raadzaam om groente en fruit van het seizoen te eten, om in het natuurlijke ritme te blijven zoals bedoeld is voor ons lichaam. Maar weten we dat nog wel welke groente en fruit bij de seizoenen horen? klik op groente kalender.