Huisarts Lieneke van de Griendt noemt zichzelf huisarts 2.0. In de loop der jaren kwam ze erachter dat ze eigenlijk medicijnen had gestudeerd i.p.v. geneeskunde. In het interview verteld ze hoe ze door mensen op haar pad, die meer inzagen hadden in de geneeskunde dan zijzelf, is gaan richten op chronische geneeskunde en leefstijl. Ze Schreef het boek 'Studeerden we medicijnen of geneeskunde'.
Regulier geneeskunde is uniek in acute genezingen, wordt het chronisch dan wordt het al snel een ander verhaal. Een arts van de 21ste eeuw kan geen chronische aandoeningen meer genezen. Stomweg omdat ze de leer van Hippocrates niet meer toepassen. Ze krijgen geen voedingsleer meer. Complementaire geneeskunde staat erom bekend chronische klachten te kunnen terugdringen of zelfs genezen.
De complementaire geneeskunde (oude geneeskunde) werkt aanvullend op de reguliere geneeskunde. Het meest wezenlijke van de complementaire geneeskunde is de benadering van ziekte als signaal van een verstoring van de gehele mens. De therapie is dus altijd op deze totaal-visie gebaseerd.
De complementaire geneeskunde werkt volgens de volgende natuurwetten
- Zonder natuur vreemde stoffen.
- Therapie en middelen werken langzaam, mild en regulerend.
- Middelen en therapie werken op het hele systeem van de mens.
- Pak de oorzaak aan i.p.v. de kwaal.
Gelukkig zijn er (reguliere) artsen die weer terug gaan naar de basis. Die door hadden dat ze niet meer de mensen aan het genezen waren. Denk hierbij aan Henk Fransen, Richard de Leth, Cardioloog Remko Kuipers en huisarts Hans Moolenburgh die op zeer hoge leeftijd nog actief was. We zie steeds meer huisarten die het roer ook weer omgooien naar het "nieuwe oude", o.a. (arts en leefstijl), Marije Berkelaar (eerste huisarts zonder medicijnen, podcast), Lieneke van der Griendt (huis) artsen die terug keren naar de basis, het genezen van mensen en niet afhankelijk maken aan medicatie met bijwerkingen.
Helaas spelen er ook andere belangenverstrengelingen mee in onze maatschappij die het tegen werken. Denk hierbij aan de marktwerking in de zorg, farmacie en verenigingen zoals; 'tegen kwakzalverij' en onze eigen overheid. Die de genezing van de mens tegen werken. Gelukkig zien we ook in deze 21ste eeuw dat er een verandering-verschuiving bij de mens plaats vindt. Men wordt bewuster om gezonder te gaan leven, zodat je op de oude dag nog zelf vooruit kan zonder afhankelijk te zijn van medicatie.
Wanneer wij allen deze stap zetten, volgt de rest vanzelf. Dan gaat de levensmiddelen industrie op inspelen. Zij willen geld aan je verdienen. U vraagt wij draaien.