AVIG Arsten vereniging is opgericht op 1 januarie 2012. De AVIG staat voor de bevordering van de integrale geneeskunde en de wetenschappelijke ontwikkeling daarvan. Hier werken regulier en complentaire geneeskunde samen. Meer hierover klik hier.
Alternatieve geneeswijzen staat ook wel bekend onder de noemer complementaire ofwel additieve geneeskunde. Alles wat niet onder de reguliere geneeskunde valt valt onder de complementaire geneeswijze, denk hierbij aan homeopathie, acupentuur, maar ook orthomoleculaire geneeswijze. Orthomoleculaire geneeskunde, soms ook voedingsgeneeskunde genoemd, is een complementaire geneeswijze/therapie met wetenschappelijke basis die als doel heeft de gezondheid van de mens te herstellen/op peil te houden en ziekteprocessen te bestrijden.
De complementaire geneeskunde werkt aanvullend op de reguliere geneeskunde. Het meest wezenlijke van de complementaire geneeskunde is de benadering van ziekte als signaal van een verstoring van de gehele mens. De therapie is dus altijd op deze totaal-visie gebaseerd.
De complementaire geneeskunde werkt volgens de volgende natuurwetten
- Zonder natuur vreemde stoffen.
- Therapie en middelen werken langzaam, mild en regulerend.
- Middelen en therapie werken op het hele systeem van de mens.
- Pak de oorzaak aan i.p.v. de kwaal.
De mens bezit een niet tastbare levenskracht. Zo geneest hij zelf wonden en wordt hij beter van griep (bij goede conditie van het lichaam) en komt hij door onvermijdelijke (acute) stressvolle levens periodes heen. Door allerlei verstorende factoren zoals vervuiling van lucht en voedsel, aanhoudende spanning, trauma’s e.d. raakt het systeem van de mens uit evenwicht. Dan volgen signalen op psychisch en lichamelijk niveau zoals niet meer goed in je vel zitten, hoofdpijn, onbegrepen moeheid, stressklachten etc. Aanhoudende klachten gaan op den duur over in chronische klachten en psychische en lichamelijke ziektes. Klachten zijn vaak in eerste instantie niet aan te tonen in bloed en urine of te zien op röntgenfoto’s en scans, maar ze zijn wel een signaal dat er iets aan de hand is.
De complementaire geneeskunde wil oorzaken van ziekte en pijn begrijpen om zo te kunnen komen tot verbetering van de klachten. De complementaire geneeskunde gaat uit van de mens als geheel, lichaam en geest. Daarnaast is ieder mens uniek en kent zijn eigen wijze waarop hij/zij het best benaderd kan worden. Daardoor zijn verschillende therapieën ontstaan, elk met zijn eigen ingang.
De orthomoleculaire geneeskunde werd in 1968 geïntroduceerd door prof dr. Linus Pauling, Chemisch ingenieur en hoogleraar. De term orthos komt uit het Grieks en betekend juist, recht, goed of gezond moleculair heeft betrekking op molecuul. De ingang van de orthomoleculaire voedingsleer is het streven om de lichaamscellen van optimale hoeveelheden voedingsstoffen te voorzien. Brengt licht naar de cellen. Licht een van de belangrijkste bronnen voor ons lichaam.