Bronnen: Boek De gelukspiramide, MedischDossier.nl JACC Vol 79, uitgave 2, pag 101-112
Verlaag je kans op overlijden met een halve eetlepel olijfolie. Weg met de airfryers!
Heb jij je wel eens afgevraagd hoe het komt dat alzheimer sinds de vorige eeuw tot nu zo is toegenomen? In mijn opinie heeft dit te maken met het foutieve onderzoek uit de jaren 60 van de vorige eeuw dat, verzadigd vet schadelijk zou zijn. En om dat te compenseren zijn we meer simpele koolhydraten gaan eten, genaamd suiker! Voor mij een logische verklaring, sommige onderzoekers hebben dit ook al aangetoond, de appel ligt echt niet ver van de boom.
Het is aangetoond dat bij teveel suiker en junkfood je hersen krimpen. Het ontneemt juist de energie uit je hersenen en haalt de energie uit je alvleesklier. Bij ADHD kinderen geeft dat het stuiterbal effect en niet alleen bij ADHD kinderen.
Heb jij wel eens een snaaiaanval vlak na het eten of een flinke energiedip? Wat gebeurt er dan en hoe werkt het?
Je voelt vermoeidheid, maar eigenlijk is het een bloedsuikerissue waar je lijf mee kampt. Op dat moment is je bloedsuikerspiegel zo ver gezakt dat je lichaam heel even last heeft (of eigenlijk denkt te hebben) van energietekort.
Waarom zakt de bloedsuikerspiegel dan zo hard? Dit is ook niet de bedoeling, want ons lijf functioneert het beste als er balans is.
Suiker doet je bloedsuikerspiegel echter heel hard stijgen: snelle (lege) koolhydraten trouwers ook (witbrood, beschuit, jam, pasta. Light/zero en half vol producten......). Omdat een (langdurige) hoge bloedsuikerspiegel schadelijk is en je lijf dit logischerwijs niet fijn vindt, heeft het een heel handig ingebouwde veiligheidsmechanisme dat deze spiegel weer kan laten zakken: het laat je alvleesklier het hormoon insuline produceren. Dit maakt het mogelijk de glucose (afkomstig uit de koolhydraten en/of suikers die je hebt gegeten) uit je bloedbaan te halen zodat het kan worden opgenomen in alle lichaamscellen. Hierdoor daalt de hoeveelheid glucose weer in je bloed en stijgt de hoeveelheid glucose in je cellen. Crisis afgewend. Dank je wel alvleesklier en insuline. Dat heeft moeder natuur uniek bedacht voor het lichaam.
"Amerikaanse onderzoekers concluderen nu dat het goedje ook samen gaat met een lager overlijdensrisico."
Maar voor je nu denkt dat iets zoets dus gelijk staat aan energie, mispoes: bij teveel aan glucose (teveel gegeten fabriekssuikers en of koolhydraten) wordt het overschot in het lichaam omgezet in glycogeen of opgeslagen in vetcellen. En ja ook bij een natuurlijk eetpatroon. Denk hierbij bijv. aan een gezond stukje bananenbrood, we zeggen niet voor niks “less is more”.
Want dit effectieve mechanisme van je alvleesklier is een paniekoplossing. Je lichaam verwacht niet grote hoeveelheden suiker veelvuldig te moeten ontvangen. Daar zijn we niet op geprogrammeerd volgens die blauwdruk van tweehonderdduizend jaar geleden. De alvleesklier is voor 98% ingericht om voornamelijk enzymen te produceren en maar 2% is ingericht voor insulineaanmaak.
Wanneer je dit leest, kun je al gauw 1+1 bij elkaar optellen, teveel suikers en te weinig vet voor onze hersenen geeft vroeg of laat problemen.
We moeten weer terug naar de basis zoals moeder natuur de balans heeft opgemaakt ook voor ons lichaam. Hup aan het vet, wat er juist voor zorgt dat je slank blijft en minder snel honger krijgt. Maar "less is more overdaad schaad."
Dat de plantaardige olie gezond is, is al langer bekend. Zo verlagen de onverzadigde vetten bijvoorbeeld het LDL-cholesterolgehalte. Amerikaanse onderzoekers concluderen nu dat het goedje ook samen gaat met een lager overlijdensrisico.
De jarenlange studie toont aan dat mensen met olijfolie in hun voedingspatroon gemiddeld 19 procent lager overlijdensrisico hebben. Deze conclusie trekt het Amerikaanse College van Cardiologen in het tijdschrift Journal of the American College of Cardiology.
De resultaten volgden na een analyse van gegevens van 92 duizend gezonde Amerikanen. Voor een periode van 28 jaar, van 1990 tot 2018, namen zij deel aan twee cohortstudies. In deze periode overleden bijna 37 duizend deelnemers. Na analyse van de voedingsgewoontes bleek dat de groep mensen die het meeste olijfolie gebruikte gemiddeld 19 procent lager kans op overlijden had ten opzichte van de groep die geen olijfolie gebruikte.
Alzheimer of parkinson
Het onderzoek deelt de resultaten onder in verschillende ziekten. Mensen met hart- en vaatziekten hadden 19 procent minder kans op overlijden, 17 procent gold voor mensen met kanker en bij luchtwegaandoeningen betrof het een percentage van 18. Er was één uitschieter. De olijfoliegebruikers met een neurodegeneratieve ziekte als alzheimer of parkinson, lieten een verlaging van 29 procent zien in de resultaten.
Het loont dus om in de keuken wat vaker olijfolie te gebruiken in plaats van margarine, boter of mayonaise. De deelnemers aan het onderzoek gebruikten dagelijks gemiddeld 9 gram olijfolie. De onderzoekers vergeleken ook andere plantaardige oliën met olijfolie, maar hier vonden zij geen duidelijk verschil.
Ga nu niet als een malle olijfolie inslaan, er zijn meer oliën die een goede functie hebben voor onze gezondheid, m.u.v. zonnebloemolie. Koop altijd olie met een duurzaamheidslabel. Minder je suiker en vul je vetten weer aan zoals is bedoeld, roomboter i.p.v. Becel, vol i.p.v. halfvol, geen light of zero dit gaat er alleen maar voor zorgen dat je sneller honger krijgt en gaat snaaien, leuke winst voor de levensmiddelen fabriek, maar niet voor je lijf en hersenen. En weg met die airfryer (wil je het artikel niet helemaal lezen, scrol naar beneden naar airfryer).
Reactie plaatsen
Reacties