Elke cliënt die bij mijn in de praktijk binnen komt meent goed te eten! Het bewijs dat niemand zich echt realiseert dat dit toch niet zo is. Ervaring uit de praktijk. Onderstaande blog is met toestemming van mijn cliënt.
Ik vraag een cliënt altijd om een eetdagboek van 3-5 dagen bij te houden. Alles wat je eet, drinkt, rookt etc. opschrijft, met data en tijdstipt. Deze dan mee te nemen bij het intake gesprek. Daar begint je mindset al, de bewustwording. Naast het eetschema, vullen ze ook een hormoon en vitamine vragenlijst in, zo krijg ik een beeld waar het lichaam mogelijk een tekort heeft.
Zo stapte onlangs ook een cliënt met de nodige klachten mijn praktijk binnen. Enkele jaren geleden was ze gedotterd, heeft nu ook de diagnose diabetes 2. Haar andere klachten zijn; reuma, een hoge bloeddruk, hoog cholesterol en als klap op de vuurpijl zat ze al 5 jaar aan de antibiotica wegens chronische blaasontsteking. Ze had nu ook nekklachten maar onderzoek weest niks ernstig uit dan lichte slijtage. Ze vroeg mij om een reikibehandeling. Maar gezien haar klachten, haar medicatie en eetpatroon, schrok ik toch wel. Dit heeft meer nodig dan alleen reiki.
Net als alle andere cliënten was ook zij zich niet bewust van haar eetpatroon, ook zij vond dat ze goed at. Vol trots liet ze haar eetschema zien. Deze had ze zelf, enkele jaren geleden met hulp van een diëtiste samengesteld. Ja dan mag je denken dat het goed zit, toch? Ze was dan ook verbaast dat ik zei dat ze eigenlijk niet goed at. Wat ik zo zag aan haar eetdagboek was 80% transvet 20% gezond. De omgekeerde piramide dus. En zij is echt niet de enige, niemand is zich er echt bewust van hoe men eet. Men denkt echt dat ze goed eten. totdat ze anders horen en ze inzien dat ze toch echt anders en beter kunnen eten.
Het lichaam van mijn cliënt was min of meer uitgeput aan het raken. Niet zo verwonderlijk dat ze deze klachten heeft. Haar was ook verteld, geen fruit ivm de suikers, maar gezien haar lijst, geen gebrek aan geraffineerde suikers, suiker in haar koffie bijv.. Geen roomboter ivm haar hart, maar gezien haar lijst, transvet genoeg. Is het dan vreemd dat de cholesterol omhoog schiet, je diabetes krijgt en je aan al die medicatie moet en blijft!? Helaas worden we nog steeds onterecht bang gemaakt voor verzadigd vet en de suikers in fruit.
Nu had mijn cliënt nog een probleem, ze lust heel weinig groente. Maar ook al lust je weinig, toch kan je er alsnog voor zorgen dat je beter kan gaan eten. Gelukkig vond ze kruiden wel lekker en na wat ik zag wat ze aan groente lust, zijn we samen tot een mooi en lekker eetschema gekomen die haar past en waar zij blij van werd. Ze zei ook nog zo mooi, "ik heb in deze korte tijd al een hoop geleerd". Mooi toch, die kennis overdracht.
"Zelf had ze al een banaan genomen"
Ze was ook weer naar de huisarts gestapt en gevraagd of ze van de antibiotica af mocht ivm haar chronische blaasontsteking. Er zijn namelijk genoeg andere alternatieve die mogelijk de blaas ondersteunen, denk hierbij aan bijvoorbeeld Berberine, vitamine C. Naast deze 2 suppletie ook een goede probiotica om de verwelkte darmflora weer in de bloesem te krijgen. Testa omega 3 EPA/DHA en D3 en zo waren er nog enkele suppletie om haar lichaam weer op de rails te krijgen en een boots te geven. Hierbij is wel gekeken naar de interactie met haar reguliere medicatie. Veel mensen denken dat vitamines geen kwaad kunnen, maar dit is een misvatting.
Voor bijna iedere cliënt is het lastig om het eetpatroon dat je jaar in jaar uit hanteerde aan te passen. Elke verandering brengt een opschudding teweeg. Niet elke verandering is ook een verbetering, maar in deze is dat wel degelijk. Ook deze cliënt vond het lastig, maar met de nodige begeleiding en recepten van mij kreeg ze de smaak te pakken en overtrof ze haarzelf, de heerlijkste maaltijden liet ze mij zien. Ze kreeg er schik in en mocht zeker super trots op der zelf zijn. Na 7 dagen appte ze mij dat haar insuline wat te laag was, 4.4. Dus aan het fruit. Zelf had ze al een banaan genomen. De dagen ervoor voelde zij zich goed en had nog weinig pijn, bijna geen pijnstillers meer.
Maar 3 dagen later kreeg ze corona. Mogelijk hierdoor dat haar insuline ging schommelen en ze weer pijn kreeg. Ze zei, "mijn lichaam is echt van slag." Nee, antwoorde ik terug, je lichaam is in beweging er gebeurd van alles, wel in een korte tijd, dat wel. Maar je immuunsysteem werkt in ieder geval, want niet of nooit ziek zijn is niet oké.
Zo lees je dat je in korte tijd al resultaat kan boeken met betrekking tot je gezondheid. We hopen voor in de toekomst dat ze met haar reguliere medicatie kan stoppen, wel onder begeleiding van haar eigen artsen. Nu eerst herstellen van de corona dan pakken we de draad weer op.
Weet jij wat je eigenlijk zo eet op een dag? Hou eens een eetdagboek bij voor 3-5 dagen. Ziet het er ongeveer zo uit als mijn cliënt, overdenk dan om je eetgewoonte aan te gaan passen. Het is geen dieet, je gaat niet minder eten, eerder meer. Je laat niks weg, je vervangt het door iets voedzamer. Je eet ook maar 3 keer per dag en schaft de tussendoortjes af, sterker nog dat hoeft niet meer omdat je langer verzadigd blijft tot je volgende maaltijd. Je hebt dus veel minder snel trek, mooi toch.
Fit, slank en vitaal door meer en beter eten, het kan allemaal.
Reactie plaatsen
Reacties