
Sinds ik in 2010 het boek Eet jezelf mooi, slank en gelukkig van Amber Albarda las, begon mijn bewustwording over voeding. Nu, 15 jaar aan kennis en ervaring verder, en sinds 2017 met de praktijkervaring erbij, weet ik hoe uitdagend dit kan zijn. Niet iedereen heeft de discipline van pioniers zoals Richard de Leth, Ralph Moorman en Amber Albarda. Daarnaast werkt de moderne tijd niet bepaald met ons mee – eerder tegen. De valkuil van terugval ligt altijd op de loer.
Wat is nu écht gezond?
Heel eerlijk: het is tegenwoordig lastig om uit te vinden wat het beste is voor je lichaam. Je genetische achtergrond speelt hierin een rol. Hoe aten je voorouders? Uit welk gebied komen ze? Dit kan invloed hebben op wat voor jou het meest geschikt is.
Ons luxeprobleem – de overvloed aan keuzes –maakt het niet alleen moeilijk om te bepalen wat je zou moeten eten, maar ook om je eraan te houden. Onze voorouders haalden hun voedsel uit de natuur: geen overvloed, maar eten wat er op dat moment beschikbaar was. Ook hadden ze geen garantie op drie maaltijden per dag. Eigenlijk deden ze al aan intermittent fasting. Ons lichaam en spijsverteringssysteem zijn daar nog steeds op ingesteld – op overleven.
Mijn ervaring: 80/20 en de impact ervan
In 2017 stapte ik voorledig over op natuurlijk en normaal eten, volgens de 80/20-regel. De eerste drie jaar gingen goed. Wel viel me op dat mijn ontlasting meer op een koeienvlaai leek dan op een sigaar. Logisch, met al dat rauwkost, minder vlees en nauwelijks aardappelen of andere zware koolhydraten. Variatie was er genoeg, dus daar lag het niet aan.
Na drie jaar begonnen mijn darmen echter overprikkeld te raken. Mijn reflux werd erger en ik kreeg ontstekingen aan mijn tandvlees. Kortom: kleine klachten. Het enige wat standhield (en nog steeds) is dat ik fit bleef en energiek wakker werd.
Ik gooide mijn eetpatroon om en begon opnieuw te luisteren naar mijn lichaam. Inmiddels had ik een iGene-test gedaan, waaruit bleek dat ik een lichte genetische aanleg heb voor coeliakie (HLA-uitslag DQ7-DQ7) en mogelijk gevoelig ben voor lactose-intolerantie. Dit verklaarde veel en gaf me richting.
Aanpassingen in voeding: minder rauwkost, meer balans
Allereerst verminderde ik mijn rauwkostconsumptie van dagelijks naar helemaal niet meer, en stapte over op meer gestoomde of gewokte groenten. Daarnaast voegde ik meer zware koolhydraten toe, zoals zoete aardappelen, gekookte aardappelen, pasta en rijst met extra veel groenten. Het eerste positieve effect was minder ontstoken tandvlees en een rustigere darmwerking. Hoewel ik gek ben op rauwkost, denkt mijn lichaam daar duidelijk anders over. Voor mij geldt: less is more.
Toch bleef mijn buik onrustig, wat me niet lekker zat. Ondertussen bleek dat ik ook galstenen had, mijn reflux bleef opspelen waardoor ik maagbeschermers ging gebruiken en een coloscopie onderging.
In oktober 2024 begon ik met een goede probiotica van Nupure, na 3 maanden gecombineerd met een postbioticum van Vitals. Sinds februari 2025 gebruik ik daarnaast Mariadistel, paardenbloem en krulzuring van PipingRock – ter ondersteuning van mijn lever, gal en alvleesklier. Volgens mijn iGene-test heb ik een licht verhoogde kans op leverkanker (0,3% versus een gemiddelde van 0,2%). Niet veel, maar het was toch reden genoeg om extra zorg aan mijn lever te besteden.
Op dit moment zijn mijn organen weer rustig, de brand is eruit, en mijn stoelgang is aanzienlijk verbeterd. Qua voeding zoek ik nog steeds naar de juiste balans, maar het belangrijkste is nu: rust in mijn lijf en hoofd.
De realiteit: gezond eten in een gemanipuleerde wereld
Laten we de koe bij de horens vatten en de realiteit onder ogen zien. Goed en betrouwbaar eten vinden in deze gemanipuleerde, moderne tijd is een uitdaging. Hoe ontwijk je de valkuilen van misleidende fabrikanten, overheden, reguliere deskundigen en media? Het boekje De Boodschappencoach kan je hierin wegwijs maken.
Verder geldt: houd het simpel en less is more.
80% goede voeding: groenten, fruit, kruiden, vlees en vis (af en toe), water, maximaal vier koppen bonen koffie per dag, kruidenthee, goed brood, rauwe noten, peulvruchten, roomboter en olie.
20% mag je van de minder gezonde voeding zoals: suiker, frisdranken, taartjes, fastfood en koekjes en snoep.
Probeer na 19.00 uur niets meer te eten. Lukt dat niet? Pak dan een stuk fruit of een rijstwafel met kaas en komkommer, in plaats van chips, koek of drop. Je lichaam gaat ’s avonds in de ruststand en verteert zware fabriekskoolhydraten minder goed.
Bewegen: terug naar de natuur
Beweging moet natuurlijk en passend bij je leeftijd zijn. Kijk naar de natuur: zie je oude dieren nog actief jagen? Ook genetische aanleg speelt een rol. Mijn spiervezels zijn bijvoorbeeld extra krachtig, wat betekent dat mijn lichaam beter reageert op krachttraining en sprintjes dan op langeafstandslopen.
We worden tegenwoordig enorm gepusht om meer te doen – meer sporten, meer bewegen. Maar is dat wel zo natuurlijk? Ik ben er klaar mee. We moeten niet zomaar alles aannemen wat wordt gezegd. Word wel bewuster van je eetgedrag en neem niet klakkeloos alles voor lief. Want als je de data en feiten niet kent, lijkt iets misschien logisch en waar, terwijl dat niet altijd zo is. Laat je niet misleiden. Laat dit niet je valkuil zijn.
Teveel oxalaat via voeding!
De natuurdiesten schreven ook een mooi stuk over de hoeveelheid oxalaat die we via onze voeding binnen krijgen dit aanzienlijk toegenomen is, omdat mensen minder dierlijke voedingsmiddelen zijn gaan eten of er zelfs helemaal mee gestopt zijn. Er zijn er zich maar weinig mensen van bewust dat er in plantaardige voedingsmiddelen ook giftige stoffen zitten die bij overmatig gebruik ontstekingen en pijn kunnen veroorzaken. Lees het gehele stuk hier verder.
De natuur oordeelt niet, maar werkt wel met natuurlijke consequenties!
Vrolijke groet van Jolanda
#groeten, #vlees, #gezond #bewegen #probiotica #darmen #oxalaat
Reactie plaatsen
Reacties