Onjuistheden vanuit de media over cortisol

Gepubliceerd op 5 september 2024 om 09:56

Bron: Ralf Moorman

4 september 2024.

2 onjuistheden in de mainstream media 

"Gezonde voeding voor je hormonen"

Ralph Moorman zijn mening over het RTL artikel: cortisol

Op 23 augustus 2024 las ik een stuk op RTL.NL over cortisol-disbalans in de mainstream media en dat is volgens mij al een tijdje geleden. Artsen werden geïnterviewd om weerwoord te bieden aan losse flodders over cortisol die sommige influencers op social media afvuren.


Het klopt inderdaad dat het systematisch overbelasten van het adrenaline- en cortisolsysteem door teveel stress, teveel bloedsuikerverstoring en ontsteking niet vaak tot diagnosticeerbare medische problemen leidt zoals bijnier-insufficiëntie en Cushing. Wat dat betreft is het prima om onjuiste uitspraken van influencers te adresseren.

Wat je echter niet moet doen is het kind met het badwater wegspoelen en dat gebeurt in dit artikel wel een beetje vind ik. Er is namelijk echt wel een probleem door chronische overbelasting van het stress-systeem in de huidige tijd dat we niet moeten bagatelliseren.

Het is dus zeker wel een goed idee om het systeem voornamelijk te laten doen waar het van nature voor bedoeld is en het niet tegen te werken. Het cortisolsysteem functioneert optimaal bij:

 

  • Het anticiperen op kortdurende stress uitdagingen en niet op teveel chronische stress (Hier valt overtraining ook onder).
  • Het remmen van acute ontstekingen en immuunsysteemactivatie en niet van chronische laaggradige ontstekingen door een ongezonde voeding en leefstijl.
  • Het verlagen van melatonine in de ochtend om fit wakker te worden bij een regelmatig dagritme en niet bij een (onnodig) verstoorde 24-uursklok.
  • Het tegengaan van bloedsuikerdips bij schaarste en niet bij gecreëerde bloedsuikerdips door metaboolsyndroom, insulineresistentie en voeding die de glucosespiegel te snel laat stijgen met een dip als gevolg.

 

Wanneer dit stress-systeem lange tijd overbelast wordt kan dit allerlei vervelende symptomen geven. Wanneer je naar een arts gaat zal hij of zij hier geen medische diagnose aan kunnen verbinden en geen behandeling of medicijnen ter beschikking hebben. Sommige cliënten die geen ruimdenkende arts zien worden dan zonder doorverwijzing naar huis gestuurd en de klachten worden dan onder de noemer psycho- somatisch geschaard.

Dit, terwijl Hormoonfactor-, stress- en leefstijlcoaches ontzettend mooie resultaten kunnen bereiken bij juist deze groep mensen.


Hopelijk kan de aandacht verlegd worden van het bashen van ongefundeerde uitspraken van influencers naar het complementaire belang laten zien van samenwerking van het medisch specialisme met genuanceerde leefstijlcoaches die hun vak wel verstaan. Zo kunnen veel meer mensen goed geholpen worden die nu te vaak tussen wal en het schip terecht komen.

Zijn mening over influencer post: coeliakie

Ik wil er geen gewoonte van maken allerlei 'niet helemaal goed onderbouwde en doordachte uitspraken' van invloedrijke gezondheids-influencers te fileren, maar deze was wel zo gevaarlijk dat ik er even een klein stukje aan wijd.

Vorige week kreeg ik meerdere berichten in mijn inbox over deze uitspraak: "Mensen met coeliakie (glutenintolerantie) kunnen ambachtelijk desembrood verdragen". Dit was een van origine Amerikaans filmpje dat zo ongeveer letterlijk vertaald was door een Nederlands kanaal met ontzettend veel volgers.

De uitspraak ging over dit onderzoek: ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC348803
Hierin werd met een speciale formulering en een specifiek desemproces (speciale lactobacilli) brood geproduceerd waarbij het glutengehalte zo laag werd (keurig gemonitord ook) dat dit ook verdragen kon worden door mensen met coeliakie.

Uiteraard is dit helemaal niet het desembrood dat je zelf thuis maakt of in welke winkel dan ook kunt kopen. Van normaal ambachtelijk desembrood worden mensen met coeliakie doorgaans hartstikke ziek.

Vervolgens ging deze influencer door met het vragen naar anekdotisch bewijs door te vragen of er mensen zijn met coeliakie die geen klachten krijgen wanneer ze ambachtelijk desem brood eten om zijn stelling te onderbouwen (nadat hij overladen was met kritiek).

Uiteraard was er wel iemand te vinden die een keer geen klachten had. Dit zegt ook helemaal niets over de veiligheid, want je kunt ook geen klachten hebben wanneer je een keer een zuurdesem sneetje eet, maar toch darmschade oplopen.

Met andere woorden is dit totaal verkeerd advies waar mensen met coeliakie hartstikke ziek van kunnen worden.

Even alles op een rij over eerlijk ambachtelijk desembrood dat je zelf kunt kopen of maken:

  • Niet wanneer je coeliakie (glutenintolerantie) hebt, want het glutengehalte komt niet onder de cruciale drempelwaarde (20ppm).
  • Wel eventueel een optie wanneer je lichtelijk gluten- of tarwe sensitief bent (gluten en andere eiwitten worden deels afgebroken, waardoor het soms beter verdragen wordt). Bij sensitiviteit zijn kleine hoeveelheden gluten doorgaans minder een probleem (maar dit is ook persoonlijk).
  • Wel eventueel een optie wanneer je overgevoelig bent voor fructanen (FODMAP en prikkelbaar darm syndroom). Fructanen worden sterk verlaagd bij een langdurig desemproces.


Dit is voor mij ook een reden geweest om initiatief te nemen YAM desem te gaan ontwikkelen (100 procent glutenvrij, laag in fructanen, voorverteerd door langdurend desemproces, hoge voedingswaarde). Zo kunnen al deze doelgroepen met 1 product bediend worden. Was het maar waar dat gewoon ambachtelijk tarwe of spelt desembrood deze eigenschappen had. Dat was een stuk makkelijker geweest.

Gelukkig heeft deze influencer het filmpje inmiddels verwijderd.

Gezonde voeding voor je hormonen

  1. Eieren zijn rijk aan cholesterol, eiwit (met hoge biologische waarde) en vitamine B. Tevens belangrijk voor de aanmaak van testosteron en groeihormoon.
  2. Groenten en in het bijzonder koolsoorten (broccoli, bloemkool) bevatten stoffen (DIM, indol-3-carbinol) die de lever ondersteunen bij het op de juiste manier afbreken van oestrogenen.
  3. Paranoten zijn rijk aan selenium en goed voor je schildklierhormonen. Neem er overigens niet meer dan een paar per dag.
  4. Magere vissoorten zijn rijk aan jodium, wat belangrijk is voor de aanmaak van schildklierhormonen.
  5. Vette vissoorten zijn rijk aan omega-3 vetzuren, vitamine A en fosfatidylserine. Dit kan je insuline, oestrogenen en cortisol beter in balans brengen.
  6. Zeewier, zeekraal en algen zijn rijk aan jodium en goed voor je schildklierhormonen om wekelijks te gebruiken. Overdrijf de inname hiervan echter niet.
  7. Blauwe bessen zijn rijk aan resveratrol, wat bij kan dragen om je oestrogenen en insuline omlaag te brengen en je testosteron te verhogen.
  8. Cacao is rijk aan magnesium en goed voor onder andere je testosteron.
  9. Zeevruchten zijn rijk aan jodium, selenium, zink, magnesium, koper en de B-vitaminen. Tevens belangrijk als basis voor je schildklierhormonen en testosteron.
  10. Gember heeft een lever ondersteunende werking. Een goede leverwerking is belangrijk voor de juiste omzetting en afbraak van je hormonen.

#cortisol, #ralphmoorman, #hormoonfactor, #coeliaki, #gluten, #media, #hormonen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.