Welkom bij Praktijk Natuurlijk Normaal
Daarom werken wij met
supplementen. Drs Nick Ruiter
legt dit in zijn video
heel goed uit.

Orthomoleculaire geneeskunde maakt gebruik van het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Om dit vermogen optimaal te activeren zijn de juiste hoeveelheden voedingsstoffen in het lichaam nodig. De reden van de hoge inname is dat voedingsstoffen volgens de orthomoleculaire visie beter worden opgenomen in het lichaam dan geneesmiddelen. De functies van voedingsstoffen zijn veel langer bekend in het lichaam dan de reguliere medicijnen die veel later ontwikkeld zijn.

 

Onze huidige voeding lijkt niet meer op die van onze verre voorouders. Veel gewassen bevatten door intensieve landbouw minder magnesium, calcium en andere belangrijke mineralen dan de wilde varianten. Wereldwijde handel zorgt er bovendien voor dat we tussen de tien en twintig procent minder gevarieerd eten dan onze verre voorouders, die op jaarbasis honderden verschillende kruiden en planten aten (Serban, 2008). In onze huidige voeding ontbreken daardoor ook veel antioxidanten en immuunondersteunende stoffen.

 

Komt bij dat de aarde jaarlijks grondstoffen produceert waar wij van leven. Maar wij gebruiken elk jaar meer dan er door de aarde kan worden bijgevuld. Wat wij bijv. in zeven maanden verbruikt hebben als mens, daar heeft de aarde twaalf maanden voor nodig om weer aan te vullen. Dit heeft gevolgen voor onze voedselketen, de voedingsstoffen lopen terug in groente en fruit. Daar valt niet meer tegen op te eten om de hoeveelheid voedingstoffen binnen te krijgen. En om ons zelfgenezend vermogen weer aan de gang te krijgen moet we naast goede voeding ons ook voeden met vitamine en mineralen, zeker aan het begin van je leefstijl.

Waar we ook niet bij stil staan, zeker de wetenschap niet is dat o.a.:

 • gif uitstoot van de industrie;
 • uitlaatgassen van het verkeer;
 • verarming van de landbouwgronden;
 • toevoegingen zoals E-nummers en zoetstoffen;
 • onnatuurlijke bereiding van voedsel (bakken, frituren);
 • het eenzijdige en verontreinigde voer dat het vee krijgt;
 • gentechgewassen (genetisch gemanipuleerde gewassen);
 • onrijp geplukt fruit en groente, dat vervolgens te lang vervoerd wordt en bespoten wordt;
 • alle vormen van stralingen;
 • laptop, computer, mobile;
 • stress             

 

 

 

 

 

De lijst kan nog langer maar boven genoemde vreet mineralen en vitamine dan ons lief is, daar valt niet tegen gezond te eten. Natuurlijk draagt het zeker bij om gezond te eten en te leven. Maar… geen ‘rommel’ innemen wil helaas niet zeggen dat je geen afval- en/of gifstoffen in je lichaam opbouwt. 
Dat zit zo: het lichaam produceert elke secondegif, óók wanneer jij gezond eet. In je cellen wordt je voeding verbrand en daarbij komt een groot aantal afbraakproducten vrij die moeten worden afgevoerd wil jij gezond blijven. Omdat veel mensen in een bepaalde mate gestrest of gespannen zijn, gebeurt dat echter lang niet altijd (volledig). Bij spanning of stress schakelt ons lichaam namelijk over op de zogenaamde overlevingsstand; het is dan gericht op actie en verbruik in plaats van op rust, uitscheiding en herstel. Als men daarbij ook nog eens teveel aan koolhydraten en transvetten eet dat alleen vult i.p.v. voedt, de signalen van het lichaam niet oppikt komen er klachten en nog erger het lichaam crasht op den duur. We gaan naar de (huis) arts, krijgen medicatie (symptoom bestrijding), maar naar de leefstijl wordt niet gevraagd, laat staan voeding en vitamine. Kortom de oorzaak wordt niet aangepakt!

Als een cliënt dan in een praktijk binnen stapt van een Orthomoleculaire natuurvoedingsadviseur is het lichaam, laat staan het zelfgenezend vermogen al zo afgezwakt dat we het in het begin niet redden zonder supplementen, het zou anders veel te lang duren als we het alleen met voeding doen. Vergelijk het met een homeopaat die soms ook eerst grijpt naar een antibiotica en dan aan de slag gaat om het lichaam weer te herstellen zodat het zichzelf weer kan weren. Daarom vinden wij het belangrijk om naast goede voeding zeker in het begin je lichaam te helpen met supplementen.

Met welke supplementen werk ik het meest in mijn praktijk. Op dit moment werk ik veelal met de orthomoleculaire merken van Mannavital, Vitals en Vitakruid. Waarom? Deze supplementen zijn wetenschappelijk getest gebruiken duurzame grondstoffen zodat dit beter wordt opgenomen door het lichaam. De meeste goedkopere supplementen gebruiken andere grondstoffen en vulmiddelen die vaak ook nog eens geen toegevoegde waarde hebben voor het lichaam en het wordt minder goed opgenomen, dus uiteindelijk ben je slechter af en duurde uit.

Waarom duurzame vitamine en andere betrouwbare A merken? klik hier voor o.a. 5 redenen voor non stop suppletie klik hier. Op welke hulpstoffen moet ik letten? klik hier.